Vitamini i magnezij, koliko ih trebamo?

Što je zajedničko vitaminu D, vitaminu C i magneziju? Svi su važni vitamini i trebali biste se pobrinuti da ih unosite dovoljno. Vjerojatno znate što vitamin D čini za vaše tijelo jer je tako dobro promoviran, ali druga dva vitamina možda su vam nova. Pogledajmo što svaki od njih radi i zašto je toliko važan za dobro zdravlje.

Vitamin D

Ovaj vitamin, koji se nalazi u masnoj ribi poput lososa i tune te obogaćenim mliječnim proizvodima, pomaže nam u održavanju zdravih kostiju. Također pomaže u apsorpciji kalcija i čak je povezan s brojnim zdravstvenim prednostima osim gustoće kostiju, uključujući poboljšanje upravljanja dijabetesom. Vitamin D3 se bolje apsorbira od vitamina D2. Ako živite iznad 35 stupnjeva geografske širine, dodatni vitamin D može biti potreban tijekom cijele godine ako je vaša izloženost sunčevoj svjetlosti ograničena zbog oblaka ili zagađenja. Izvan tog raspona širine, nedostaci vitamina D postaju rjeđi, ali još uvijek mogući. Da biste prirodno dobili vitamin D samo iz hrane, morali biste jesti velike količine masne ribe; uzimanje dodataka preporuča se osobama koje ne konzumiraju redovito ovu hranu.

Vitamin C

Kao snažan antioksidans koji štiti stanice od slobodnih radikala. Također je vrlo koristan za naš imunološki sustav jer povećava fagocitozu stranih organizama poput bakterija i virusa. Preporučeni dnevni unos vitamina C (RDA) za odrasle je 90 mg na dan, s preporučenim razinama od više od 4 g/dan; međutim, doze veće od 1 g/dan mogu uzrokovati gastrointestinalne smetnje.

Magnezij

Vjerojatno trenutno imate malo magnezija u vašem režimu suplemenata. Naći ćete ga u većini multivitamina ili kao samostalni dodatak. Jednako je važan kao i vitamini D ili C, ali mu se ovih dana ne pridaje puno pažnje. To je šteta jer puno ljudi – osobito oni koji ne jedu mnogo kvalitetnih proizvoda – imaju manjak magnezija. A niska razina magnezija može dovesti do problema poput lošeg sna, umora, bolova, napetosti mišića…

Kako mogu dobiti sve svoje dnevne vitamine?

Teško možete zadovoljiti sve svoje dnevne potrebe za vitaminima samo prehranom. Zato je suplementacija vitaminskim tabletama popularan izbor za veliki broj ljudi, u ponudi ima ima veliki broj on line ljekarni. Nedostaci vitamina mogu utjecati na mnoge aspekte vašeg zdravlja, uključujući mentalne funkcije i zdravlje srca, stoga je važno razumjeti što vašem tijelu treba da ostane zdravo.

Back to top