Najbolje sredstvo za čišćenje nakita

Nošenje zatamnjenog srebrnog ili zlatnog nakita ne stvara isti učinak kao kada je sjajan i na pogled nov. Stoga se prije ili kasnije postavi pitanje kako zapravo čistiti nakit. Na raspolaganju vam je više opcija kako biste bili sigurni da imate čist nakit, a sve se svodi na vrstu i količinu nakita koji želite očistiti. Bilo da preferirate otopinu za čišćenje nakita ili ultrazvučno sredstvo za čišćenje nakita, rješenja postoje.

Veliki faktor u odabiru najboljeg sredstva za čišćenje nakita je znati od čega je napravljen vaš nakit. Različita rješenja za čišćenje i metode čišćenja bolje djeluju za različite vrste metala i materijala. Zadnje što želite učiniti je kupiti pogrešno sredstvo za čišćenje nakita i kasnije saznati da kemikalije u tom čistaču uzrokuju ne samo tamnjenje ili izbljeđivanje već i oštećenje vašeg nakita.

Ultrazvučni čistači nakita

Tu su i ultrazvučni čistači nakita. Ultrazvučni čistači nakita rade kroz emitiranje visokofrekventnih zvučnih valova. Ovi zvučni valovi stvaraju mjehuriće, kao i ultrazvučne vibracije unutar vode. Ovaj je postupak vrlo učinkovit za uklanjanje prljavštine i krhotina koje s vremenom potamne vaše komade nakita. Sigurno se pitate zašto je ova metoda tako učinkovita, zašto ne možete isti rezultat postići s četkicom, toplom vodom i sapunom?

Ultrazvučni čistač učinkovitiji je u pronalaženju područja na vašem nakitu do kojih četkica ne može doprijeti. To se posebno odnosi na komade nakita s malim pukotinama i šupljinama. Nakon što stavite nakit u ultrazvučni čistač i pokrenete ga, mjehurići koje on proizvodi počinju uklanjati prljavštinu i kontaminaciju na vašem nakitu. Budući da čistač radi pomoću valova i mjehurića, na nakitu nema područja kojima čistač ne može pristupiti. To ga čini vrlo učinkovitom opcijom za održavanje vašeg nakita svijetlim i sjajnim. Najbolji dio je što proces čišćenja ultrazvučnim čistačem traje samo nekoliko minuta. To vam štedi vrijeme i najsigurniji je način da vaš nakit vratite potpuno nov izgled.

Što treba uzeti u obzir s ultrazvučnim čistačima nakita

Postoji nekoliko stvari koje morate uzeti u obzir kada koristite ultrazvučni čistač nakita. Prva stvar koju stvarno trebate uzeti u obzir je vrijeme. Vrijeme je važno jer na vama je da odlučite i odredite najbolje vrijeme za pokretanje čistača i koliko je ciklusa potrebno. Ovi ciklusi čišćenja trebali bi se razlikovati ovisno o tome koliko je komad nakita prljav. Normalan ciklus čišćenja nakita ultrazvučnim strojem za čišćenje je negdje između dvije minute i 10 minuta. Ako odlučite čistiti manje od dvije minute, nećete vidjeti željene rezultate.

Imajte na umu da će vam možda trebati više od jednog ciklusa za jako zatamnjen nakit. Uz odgovarajuću količinu vremena i ciklusa, vaš će nakit vratiti potpuno nov izgled. Također ćete morati uzeti u obzir temperaturu. Ultrazvučni čistači rade s vodom iz slavine, ali preporuča se korištenje zagrijane vode kako biste dobili najbolje rezultate. Idealna temperatura vode kada koristite ultrazvučni čistač je oko 60 stupnjeva Celzijusa. Svakako pročitajte upute, jer neka otapala za čišćenje zahtijevaju malo više topline. Posljednja stvar koju treba uzeti u obzir je masa i gustoća nakita koji čistite. Ako stavite puno nakita u čistač, rezultati će biti nešto slabiji. Najbolje pravilo za masu je da masa nakita treba težiti polovicu težine vode unutar čistača. Ako je moguće, napravite dva odvojena punjenja nakita kada čistite velike količine.

Krpe za čišćenje nakita

Krpe za čišćenje nakita jeftina su i učinkovita opcija za čišćenje nakita od materijala poput srebra. Ove krpe su izvrsne ne samo za čišćenje srebrnih predmeta već i za njihovo poliranje kako bi lijepo sjajile. Izvrsni su za čuvanje vašeg srebrnog nakita od mrljanja. Najbolje od svega, ove krpe za čišćenje traju dugo. Neke traju i do pet godina čak i uz redovitu upotrebu.

Ulje za čišćenje nakita

Ulje za čišćenje nakita još je jedna sjajna opcija da biste bili sigurni da imate čist nakit. Ulje za nakit vrlo je učinkovito za čišćenje nakita izrađenog od raznih materijala. Ovisno o ulju za čišćenje nakita koje dobijete, ono neće sadržavati jake kemikalije koje su opasne za vaš nakit ili ljude i kućne ljubimce koji žive u vašem domu. Proces čišćenja uključuje četkanje nakita malom četkom pomoću ulja za čišćenje. To će vam pomoći da ga uglancate i vratite mu sjaj.

Sredstvo za čišćenje dijamanata

Postoje neke stvari, poput dijamanata, koje je teže i skuplje očistiti od drugih opcija. Međutim, to ne mora uvijek biti slučaj. Neka sredstva za čišćenje dijamanata koštaju samo 5 dolara. To je jeftin i učinkovit način da vaši dijamanti zasjaju kao kad ste ih prvi put vidjeli. Ovo je posebno važno ako su dijamanti na vjenčanom prstenu. Nitko ne želi da im se ukalja važan dio života.

Puno je čimbenika koji ulaze u određivanje najboljeg sredstva za čišćenje nakita. Ultrazvučni čistač je svestran, jednostavan za korištenje i štedi vam vrijeme. Izvrsna je opcija za nekoga sa širokim izborom nakita. Druge sjajne opcije su sredstva za čišćenje nakita na biljnoj bazi, ulja za čišćenje, pa čak i krpe za čišćenje. Sve se svodi na vrstu i količinu nakita koji trebate očistiti.

Back to top